Yazdır
Kategori: İngilizce Kursu
Gösterim: 4534

İNGİLİZCEDE  SESLİ HARFLER 

Bu dersimize öncelikle İngilizcede yer alan sesli harfleri öğrenmekle başlayacağız. Bilindiği gibi İngiliz alfabesinde 21 sessiz ve 5 sesli harf vardır. Bu sesli harfler a, e, ı, o, u şeklindedir. Şimdi bu harflerin nasıl okunacağı hakkında bilgi verelim:

A Her sözcükte aynı şekilde okunmaz. Genellikle ‘’ı’’, ‘’ey’’, ‘’a’’, ‘’o’’ ve ‘’e’’ şeklinde okunur. Ne zaman ne şekilde okunacağına dair bir kural yoktur.

 

a (ı) , safe (seyf) , fast (fa:st) , dad (ded) , tall (to:l)

 

E Bu harfte her sözcükte aynı okunmaz. Genellikle ‘’e’’ , ‘’i’’ , ‘’ı’’ ve ‘’ö’’ şeklinde okunur. Ne zaman ne şekilde okunacağına dair bir kural yoktur. Sözcüğün herhangi bir hecesinde sesli harf varsa ve bu sözcüğün son harfi ‘’e’’ ile bitiyorsa sondaki ‘’e’’ okunmaz.

 

sector (‘sektı) , never (‘nevı) , edge (ec) ,  true (tru:) gibi kelimelerin ilk hecesinde sesli harf bulunduğu için sondaki ‘’e’’ okunmamıştır.

 

Ancak; ‘’he, she, me’’ gibi sözcüklerin içinde ‘’e’’ den başka sesli harf yer almadığı için bu ‘’e’’ sonda olmasına rağmen okunur.

 

I Bu harf ‘’i’’ ve ‘’ay’’ seslerini verir.

 

ice (ays) ,  internet (‘intınet)

 

O Bu harf ‘’o’’ ve ‘’ou’’ seslerini  verir.

 

of (ov) ,  obey (ou’bey)

 

U Bu harf ‘’u’’ ve ‘’a’’ seslerini verir.

 

ugly (‘agli) ,  rude (ru:d)

 

İNGİLİZCEDE OLUP TÜRKÇEDE OLMAYAN SESLER

İngilizcede yer alan bazı sesler Türkçede yoktur. Bu sesleri göstermek için Uluslararası Fonetik Sembollerinden yararlanılacaktır. Bu semboller ve verdiği sesler şöyledir:

 

 

Şimdi de bu sembollerin verdiği seslerin nasıl telaffuz edileceğini öğrenelim.

t ve h harflerinin bir araya gelmesiyle meydana gelen ‘’th’’, İngilizce sözcüklerde sıklıkla kullanılır. the, they, this, these, that, those, then, with vd. kelimelerin İngilizcede çok kullanılması bu duruma örnektir. ‘’th’’ harflerinin verdiği ses iki türlüdür. Bu seslerin okunuşları şu şekildedir:

ð sembolü ‘’th’’ nin verdiği seslerden ilkidir. Dilin ucu üst dişlerin uç kısmına hafif dokundurulurken ‘’dı’’ denirse bu ses çıkarılır. Bu ses çıkarılırken arada hafif bir ‘’zı’’ sesi de çıkacaktır. Bunun için diyebiliriz ki ‘’d’’ d ve z sesleri arasında yalnız d’ ye daha yakın bir sestir.

 

Derslerimiz boyunca okunuşları verilen kelimelerde bu sesi ‘’d’’ şeklinde vereceğiz. Kelimeleri telaffuz ederken bu harfi yukarıda gösterildiği şekilde söyleyiniz.

 

Örnekler: this (dis) ,  they (dey)

 

θ sembolü ‘’th’’ nin verdiği ikinci sestir.

Dilin ucu üst dişlerin uç kısmına hafif dokundurulurken ‘’tı’’ denirse bu ses çıkmış olur. Bu ses çıkarılırken arada hafif bir ‘’sı’’ sesi de çıkacaktır. Bunun için diyebiliriz ki ‘’t’’ t ve s harfleri arasında yalnız t’ye daha yakın bir sestir.

Derslerimiz boyunca okunuşları verilen kelimelerde bu sesi ‘’t’’ şeklinde vereceğiz. Kelimeleri telaffuz ederken bu harfi yukarıda gösterildiği şekilde söyleyiniz.

 

Örnekler:  thirty (‘tö:ti) ,  Thursday (‘tö:zdi)

 

æ  Ağız ‘’e’’ derken biraz daha fazla açılıp ‘’e’’ denirse bu sembolle gösterilen ses elde edilir. Bu ses e ile a arasında ancak e’ ye daha yakın bir sestir.

 

Derslerimiz boyunca okunuşları verilen kelimelerde bu sesi ‘’e’’ şeklinde vereceğiz. Kelimeleri telaffuz ederken bu harfi yukarıda gösterildiği şekilde söyleyiniz.

 

Örnekler:  man (men) ,  sad (sed)

ɔ Türkçede yer alan ‘’o’’ harfine oldukça benzer. Yalnız Türkçede yer alan ‘’o’’ sesinden farkı ağzın biraz daha fazla açılarak ‘’o’’ denmesidir. Bu ses o ile a arasında ancak o’ ya yakın bir sestir.

 

Derslerimiz boyunca okunuşları verilen kelimelerde bu sesi ‘’o’’ şeklinde vereceğiz. Kelimeleri telaffuz ederken bu harfi yukarıda gösterildiği şekilde söyleyiniz.

Örnekler:  not (not) ,  box (boks) 

ə  Türkçede yer alan ‘’ı’’ harfine oldukça benzer. Yalnız arada küçük bir fark vardır. Bu ses çıkarılırken şu kurallara dikkat edilmelidir:  

 

 

Derslerimiz boyunca okunuşları verilen kelimelerde bu sesi ‘’ı’’ şeklinde vereceğiz. Kelimeleri telaffuz ederken bu harfi yukarıda gösterildiği şekilde söyleyiniz.

 

Örnekler:  a (ı) , ability (ı’biliti)

 

ə:  ‘’ı’’ harfinin uzun olarak okunmasıyla bu ses elde edilir. Türkçedeki ‘’ö’’ sesine oldukça fazla benzediğinden bu sembol ders boyunca ‘’ö’’ şeklinde gösterilecektir.

 

Örnekler:  girl (gö:l) , work (wö:k)

 

 

İngilizce kelimelerin okunuşunda iki sesli harf yan yana geldiğinde arada çok kısa ve belirsiz bir ‘’ğ’’ söylenmelidir.

 

Örnekler: ‘’house (haus)’’ Bu kelime okunurken a ve u arasında çok kısa ve belirsiz bir ‘’ğ’’ söylenmelidir.

 

                ‘’go (gou)’’ yine bu kelime de okunurken o ve u arasında çok kısa ve belirsiz bir ‘’ğ’’ söylenmelidir.

 

Uzatma İşareti (:)

İngilizce kelimelerde yer alan sesli harflerin kısa ve uzun okunmasıyla anlamca birbirinden farklı kelimeler elde edilir. Bunun için bu sesli harflerden hangisinin uzun veya hangisinin kısa okunacağını belirtmek için derslerimizde uzun okunacak sesli harfin sağ tarafına ‘’:’’ işareti konulacaktır. ‘’:’’ nın solunda yer alan sesli harf bir miktar (en az iki ses) uzun okunacaktır.

 

Vurgu

Vurgu, iki ya da çok heceli sözcüklerin bir hecesinin ötekilerden daha dik ve belirli söylenmesidir.

Kelimelerin doğru bir biçimde telaffuz edilebilmesi için vurgulara dikkat edilmesi gerekir. Türkçede vurgu genellikle son hecededir.

 

Örnek: kelebek , çocuk gibi kelimelerde dikkat edilirse vurgu son hecededir.

 

İngilizcede ise vurgu genellikle ilk hecededir. Kelimelerin doğru telaffuz edilebilmesi için vurgulara çok dikkat edilmelidir. Bunun için ders boyunca okunuşu verilen kelimelerde vurguyu belirtmek amacıyla  (‘) işareti kullanılmıştır. Bu işaretten sonra gelen hece diğer hecelere göre biraz daha vurgulu okunmalıdır.

 

Örnek: thirty (‘tö:ti) kelimesinin okunuşunda (‘) işareti ilk hece olan ‘’tö’’ nün başındadır. Bunun için ‘’tö’’  ‘’ti’’ ye göre biraz daha vurgulu söylenmelidir.

 

 ALIŞTIRMA SORULARI - 2

 

1- İngiliz alfabesinde yer alan sesli harflerin sayısı kaçtır?

 

A) 3   B) 4   C) 5    D) 6   E) 7

 

2-  Uluslararası Fonetik Birliğinin belirlediği ''ə’’ sembolünün Türkçede yer alan hangi harfin okunuşuna benzer?

   

A) a    B) o    C) ı    D) e    E) s

 

3- Aşağıdaki kelimelerden hangisinin sonunda yer alan ''e'' harfi okunur?

A) come 

B) like

C) name

D) he

E) give

 

4- Uluslararası Fonetik Birliğinin belirlemiş olduğu ve Türkçedeki ‘’e’’ sesine benzeyen sembol aşağıdakilerden hangisidir?

 

A) ð      B) æ      C) ə:      D) ə      E) θ

 

5- İngilizcede iki sesli harfin okunuşunda çok kısa ve belirsiz olarak söylenen harf aşağıdakilerden hangisidir?

A) s

B) ğ

C) g

D) ş

E) u

   

  AKLINIZA TAKILAN HER SORUYU YORUM BÖLÜMÜNE YAZARAK BİZİMLE PAYLAŞABİLİRSİNİZ. 

 

 

Önceki Derste Yer Alan ''Alıştırma Soruları - 1'' in cevapları:

 

1. İngiliz alfabesinde 21 sessiz ve 5 sesli harf vardır. (II) numaralı cümlede bilgi hatası yapılmıştır. (I), (III), (IV) ve (V) numaralı cümlelerde herhangi bir bilgi hatası yoktur. Bunun için;

 

Cevap B

 

2. ‘’pencil’’ sözcüğünün harflerini tek tek söylemek isteseydik;

p= pi:  e= i:  n= en   c= si:   i= ay  l= el  şeklinde olacaktı. Bunun için;

 

Cevap: C

 

3. ''cake'' kelimesinde yer alan ''c'' harfinin okunuşu ‘’k’’ şeklindedir. Çünkü ‘’c’’ harfi ‘’a’’ harfinden önce gelmiştir. Bilindiği gibi ‘’c’’ harfi ‘’a, l, r, o, u’’ harflerinden önce gelirse ‘’k’’ sesinin verir. Bunun için;

 

Cevap: B

 

4.

sh = ş şeklinde,

ph =  f şeklinde

ch = Hem ‘’ç’’ hem de ‘’k’ şeklinde okunur. O yüzden;

 

Cevap: A

 

5.  İngilizcede ‘’R’’ harfi sesli harf önünde okunurken sözcük ve hece sonlarında okunmaz. (İstisnalar ‘’r’’ harfinin açıklamasında verilmiştir.) Bunun için;

 

Cevap: C